Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

#Just smoker's things.

Citeam astăzi un articol  ce punctează bine cât de deranjant este fumatul la masă, în restaurant sau în bar, când cei din jur n-au terminat de măncat. Sunt total de acord. Chiar dacă sunt fumător, nici eu nu suport ca cineva să fumeze lângă mine atunci când mânânc. Îl consider un gest lipsit de tact, atât față de cei din jurul tău cât și față de tine.

Și aici am făcut conexiunea, că mulți nu știu cum să-și poarte viciul fără a fi deranjanți și considerați țărani de cei din jur. Înțeleg perfect cum este să ai acest viciu. Îl am de 16 ani și încerc să renunț la el ( la momentul prezent am o lună fără pus țigara în gură ,deci încă nu pot să fac pe lupul moralist). Dar faptul că ești fumător nu te exclude de la niște mici reguli elementare care țin în principal de respect și de bun simț. Respect față de tine, în primul rând și apoi respect față de cei din jur.

Dacă dai o căutare simplă pe google, vei găsi tot felul de site-uri ce vin cu idei și liste despre cum să te lași de fumat, cum să trăieșit mai sănătos, cum să-ți găsești motivare sau vin cu tot felul de rețete și cărți, păpuși și ritualuri voodoo. Fumează dacă îți face plăcere și eu fumam din același considerent, plăcerea,  dar aveam în vedere câteva chestii minore pe care le consideram necesare. Cum ar fi:

1.  Nu mai fuma imediat ce te-ai trezit din somn. 
Este mai mult o chestie de disciplină pentru corpul tău. Pentru că în orele  alea de somn, corpul tău a mai eliminat din toxine, monoxidul de carbon  și nicotina  acumulată în sânge și nu ți-a greșit cu nimic să-l intoxici așa din primele minute de după somn. Lasă-ți corpul să se trezeacă. E ca și cum te-ai trezi din somn și ți-ai da singur un pumn în gură, să simți durerea. Dar lucrurile sunt subiective pentru că organismele fiecăruia dintre noi sunt diferite,  dar cu puțină disciplină  nevoia se poate educa. Încearcă să fumezi la o oră dupa ce te-ai trezit sau chiar două dacă poți să reziști. Eu îmi fumam prima tigară din zi, în drum spre serviciu sau chiar când ajungeam , sau dacă eram acasă fumam  la cel puțin o oră după ce m-am trezit.

2. Nu-ți aprinde țigara cum ai iesit pe ușă, pe palier sau în cabina de lift.
Acest lucru, personal, îl consider un gest de porc. Bun, ești fumător, ieși din casă și ai poftă să fumezi o țigară. Sincer, n-ai rabdare să ieși în spațiu deschis și apoi să-ți aprinzi țigara, fără să intoxici aerul de pe palier sau din lift. Locuiești cumva într-un buncăr suprasecurizat, cu 7 niveluri de securitate și controale de amprente sau retină la fiecare nivel? Nu cred. Poți să reziști 30-90 de secunde până ieși din bloc. Nu trebuie să împuți un spațiu folosit și de alții că tu n-ai răbdare.

3.Evită să fumezi în spații închise, neaerisite, unde nu circulă aerul și da, inclusiv scări de bloc.
Intră la categoria, fracturi de creier, pentru că, ok, înțeleg ești fumător, îți pierzi o parte din simțul mirosului și te obișnuiești cu duhoarea și mirosul, dar nu înțeleg cum poți fuma într-un spațiu închis, cu tot fumul ala emanat, plutind ca o pâclă în jurul tău și să nu te deranjeze. Și nu doar tu, am avut ocazia să observ mai mult de 2 persoane într-un spațiu închis de 4 metri patrați, fumând de mama focului. Sigur implică o fractură de creier. Eu unul nu suport când ies pe undeva într-un bar, pub sau club ce este prost aerisit și ajung acasă  cu hainele duhnind în ultimul hal. Ajung să-mi fie frică, că duhoarea aia va ieși noaptea din haine și  îmi va  intra în nas să-și lase ouăle în creierul meu. E groaznic. Evită pe cât posibil spațiile închise și neaerisite. Asta dacă îți place să nu fii comparat cu un sconcs.

4. Ai grijă în ce direcție dai fumul, când ești în public și zone mai aglomerate.
Aici avem iar o catalogare ca gest de ghiolban, deoarce nimănui nu-i place să se trezească cu o pală de fum de țigară și dioxid de carbon, drept  în față. Nici ție nu cred că ți-ar plăcea. Nu-i greu, un pic de atenție, stânga, dreapta, când te afli în jurul mai multor persoane. Nu este foarte greu ca pentru un moment să te abții  din a trage din țigară. Așteaptă să se rărească cei din jurul tău. Evită zonele mai aglomerate când fumezi, stai mai separat de un grup la semafor sau dacă toate astea implică un efort prea mare, atunci fii un pic atent în ce direcție dai fumul.  Poți să-l dai spre orice direcție atâta timp cât nu este spre o persoană. Simplu.

5. Poartă la tine gumă sau drajeuri
Și folosește-le. Mă repet, dar revin și spun că fumatul îți atenuează simțul mirosului și probabil nu ți-a zis nimeni până acum sau nu ai realizat, dar realitatea este că miroși după ce fumezi o țigară. Gura și respirația îți miros și se simte mai mult decât simți tu. E un lucru de bune maniere să porți și să folosești o gumă sau drajeuri dacă ai fumat și urmează să ai contact cu diferite persoane, urmează să porți o discuție cu cineva,  să te vezi sau te întâlnești cu cineva. Și nu este frumos ca celălalt să-ți simtă mirosul de țigară. E un gest ce ține de respect.

6. Spală-te mai des pe dinți și folosește pastă de dinți pentru fumători și apă de gură. Fii generos. 
Nu mă leg acum de problema noastră ca români legată de igiena orală, căci oricum apărem în statistici cu un tub de pastă folosit pe an sau o periuță schimbată ca la olimpiada, din patru în patru ani. În schimb sublinez că în condițiile în care ește fumător de ceva vreme, ai probleme mai mari cu dinții și respirația, decât un nefumător. De precizat: mirosul, care se simte cu fiecare tigară pe care o tragi și dinții care se îngălbenesc mai repede decât în condiții normale și pe lângă aceasta,petele ce apar de la nicotină, gudroane și alte chimicale băgate în țigară. Așa că, mai ușor cu neglijarea și atenție sporită la igiena orală.

7. Vizite la control stomatologic și detartraje mai dese
Consecință a  ceea ce am scris mai sus, ca fumător trebuie să-ți cureți dinții mai des de nicotină, gudroane și alte chimicale, un control și un detartraj este obligatoriu la cel mult 6 luni, dacă nu se poate mai devreme. La fel un pic de disciplină nu strică.

8. Nu-ți săruta partenerul/partenera, imediat ce ai terminat și ai stins tigara.
Aici e vorba de percepția fiecăruia și depinde, de gradul de acceptare. Pe de o parte dacă ambii sunteți fumători, în această situație ești obișnuit cu mirosul și gustul de nicotină, n-ar creea neapărat o problemă. Dar pe altă parte, dacă unul dintre parteneri, ea sau el, nu contează este nefumător, atunci din punctul meu de vedere este un gest frumos să aștepti un pic să mai se mai dilueze substanțele din gură și apoi să săruți.

8. Nu fuma cand ești la masă cu alte persoane și ele încă mănâncă. 
Asta intră la categoria reguli de societate, respect și bun simț.  Cât timp ești cu cineva la masă și nu a sau nu au terminat de mâncat, nu fumezi. Punct. Cred că nici ție nu-ți place ca atunci când mănânci să simți fum, gudron și dioxid de carbon, să nu mai înțelegi nimic din gustul mâncării respective. Oricum ca fumător ai gustul denaturat și nu prea apreciezi o mâncare cum trebuie. Dar asta nu însemnă că trebuie să te răzbuni pe cei din jur. Așa că învață să ai răbdare, până termină toată lumea de mâncat. Nu poți să te abții, te  ridici și  fumezi într-un loc unde nu deranjezi. E simplu.

9. Poartă o brichetă  în permanență cu tine și ai grijă de ea. Sau două 
Un lucru pe care l-am găsit mereu enervant. Am întâlnit mulți fumători care nu obișnuiau să aibă brichetă la ei ori nu știu cum reușeau să le piardă mereu. Nu e greu să te educi să ai tot timpul o brichetă la tine și să ai grijă un pic de ea. Dacă ești o persoană mai dezastru, poartă două, chiar. Așa,  de control. Și ai grijă și nu mai ratăci brichetele altora. E nepoliticos.

10. Învăță să te mai abții
Căteodată e bine să  ai grjă  un pic de corpul și sănătatea ta și ar fi  bine să ai mai puține cuie bătute în coșciug. Știu, este probabil cel mai greu lucru de făcut, căci recunosc din experiență, că se nimereau conjuncturi și situații în care fumam mai mult decât normal sau aveau momente când fumam într-o seară cât pentru 3 zile. Mai ales dacă intra în ecuație și factorul alcool. Aici tot un pic de disciplină trebuie și o faci pentru tine până la urmă.

Cam astea sunt principalele lucruri pe care le aveam in vedere ca fumător, poate mai sunt și altele ce mie mi-au scăpat, de aceea las mai departe lista  deschisă pentru oricine dorește să mai aducă o completare sau să dea un sfat viciaților.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter