Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

București, metropolă cosmopolită?

București. Anul 2015. Centrul scenei artistice, culturale, economice, advertisingului și mediei românești. Capitala adună zilnic peste trei milioane de oameni care încearcă să trăiască într-o manieră cosmopolită, majoritatea aflați în procesul continuu de conturare a identității vizuale. Dar și brandingul omului modern se împiedicaă de percepții diferite. Kitsch sau artă? Cine mai face diferența, totul ține de comunicare și publicitate.

Bucureștiul este o metropolă care difuzează două filme. Unul comunist, alb-negru și unul capitalist/hollywoodian, roz-pestriț. De fapt, Bucureștiul este în pauză publicitară. Capital comunistă a îmbrăcat haine capitaliste. Pe principiul, avem un oraș, ce facem cu el? Îl împachetăm în panouri publicitare, mesh-uri uriașe, afișe, stickere, fluturași, etc. Ascunzând mizeria, nepăsarea, sărăcia, toate aceste inserții nu fac adeseori decât să urâțească și mai mult orașul. Acoperirea clădirilor cu panouri publicitare anulează farmecul arhitecturii. Invazia publicității out-door dăunează grav efectului vizual. Calitatea spațiului urban a fost vândută la preț de dumping.

Nu agenția de publicitate este de vină. Vina provine de la autoritățile locale, indolente și incompetenete, vor să scoată bani din clădire seacă și scot la licitație arhitectura urbană. Începând cu sălbaticii ani  90, libertatea a devenit și comercială și implicit publicitară, începând atunci să iasă în stradă cele mai nebănuite mijloace de marketing. De atunci asistăm în România, la fel ca peste tot în lume, de altfel, la un val imens de creativitate desfășurate în spațiul public. De asemenea, o agenție de comunicare vrea să dea un plus de valoare și originalitate. Agenția de media impregnează tușa artistică materialelor publicitare, pentru ca metropola românească, să fie cât se poate de fresh și cosmopolită.(sursa)

1 comentarii:

alexandra spunea...

ne apropiem usor usor de denumirea " metropola " zic eu...

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter