Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

The (Money) Hunger Games

Hunger Games sau atlfel spus, cum marketingul bine targetat, poate aduce o grămadă de bani din nimic substanțial. Săptămâna trecută am avut ocazia să vizionez Hunger Games sau Jocurile Foamei, noua mare senzație de la Hollywood sau filmul anului 2012 după unele voci. Părerea mea? 2 ore și ceva pe care puteam să le petrec altfel. Flimul este digerabil și vizionabil, dar per total e doar mediocru. Nu găsim nimic special sau senzațional.

Pe scurt, filmul este inspirat din romanele autoarei Suzzane Collins, în care acțiunea se petrece într-un univers distopian, unde regăsim statul Panem, ce este împărțit în 12 districte plus un oraș-stat, denumit Capitolul condus de un guvern totalitar. Iar aceste districte, pentru că în trecut s-au coalizat împotriva Capitolului și au pornit un război, oferă în prezent un tribut format dintre un tânăr și o tânără cu vârste între 12-18 ani, pentru a participa în Jocurile Foamei. Aceste jocuri sunt de fapt o formă de divertisment în care tinerii din cele 12 districte luptă precum gladiatorii Romei antice în arenă, într-o încleștare pe viață și pe moarte, până când doar un învingător râmâne.

Pare interesant, nu? Așa am zis și eu când am văzut trailerul, dar nu este așa. Acela a fost marketingul. Filmul este o combinație neoriginală și mediocră între 1984, Running Man și Battle Royale. Scenariul este slab schițat, cu acțiune previzibilă în mare parte, cu destul de multe goluri care probabil le regăsim în cărțile scrise.  Dar asta înseamnă că dacă nu ai citit cartea, nu poți înțelege filmul cu totul? Nu este cam aiurea?

Acțiunea putea fi structurată altfel încât să nu rămâi confuz pentru că era când prea rapidă, când prea lentă. Și putea fi structurată altfel. Personajele la fel, mi s-au părut șterse și schițate mult prea sumar, în special cele secundare. Însă cu toate că jocul actorilor principali a fost mai mult decât decent, el nu poate acoperi tot filmul. 

Per total, putea fi făcut ceva mai bun. Regizorul putea creea ceva de referință, mai încărcat de metafore și semnificație, mai întunecat. În schimb, a ieșit ceva slăbuț recomandabil doar fanilor cărților. Sincer. Nu este ceva care ai vrea să-l vizionezi încă o dată sau să rămâi cu o idee profundă din el. Singurul punct forte al acestui film a fost marketingul agresiv realizat. No comment aici, a adus încasări de milioane și cred că următoarele 2 părți vor aduce și mai multe, dar se putea face un film mai decent.

Aici revin la ce scriam mai devreme, când precizam Battle Royale. Asta, pentru că toți care afirmă că este o idee originală și inedită, arată cât lipsă de cultură pot ascunde . Așa că, dacă doriți să vizionați un film de referință în cinematografie și să vizionați adevăratele jocuri ale foamei, încercați Battle Royale. Asta, dacă aveți stomacul destul de rezistent. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter