Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

Ignoranța nu este o binecuvântare


O națiune care își uită trecutul este condamnată să-l repete                    ( Winston Churchill)În urmă cu 66 de ani, pe 23 august, România își pecetluia soarta pentru următorii 50 ani. Atunci am intrat într-o eră de comunism feroce care a traumatizat o națiune întreagă  și nu s-a putut instaura democrația decât cu prețul sângelui. Însă se pare că, România a uitat această experiență, a încercat să simtă gustul libertății și democrației numai că, a regăsit aceeași  aromă de comunism, ceva mai fadă și sub un ambalaj frumos. Mă gândesc acum că, probabil ne-am complăcut în situație și am acceptat-o cu speranța că va fi mai bine și vom ajunge undeva mai sus. Totuși, astăzi constat că ne-am întors de unde am plecat. O țară în care drepturile și libertățile civile să fie restricționate, presa și opinia publică să fie cenzurate și manipulate de putere și o clasă politică care o duce bine în timp ce populația se zbate să supraviețuiască. Ce urmează mai departe? Rație de hrană pe cartelă și tăieri de utilități pentru plata datoriei externe și propagandă socialistă? Ne întoarcem ușor și cu pași repezi în anii 80.

 Știți care-i vinovatul în toată afacerea aceasta? Noi, populația că am înghițit în sec și am acceptat toată treaba aceasta. Ce, nu credeți? La fel nu credeați nici atunci când Brucan afirma că, nici în 20 de ani această țară nu-și va reveni și probabil va merge și mai rău? V-amintiți cum ne-am grăbit repede să-l damnăm pentru astfel de afirmații? Sau deja ați uitat? Mai oare cineva astăzi, dubii că se înșela? Noi suntem vinovați pentru că, după 50 de ani de comunism am devenit o națiune de oameni indiferenți și dezinteresați, fără spirit patriotic și național, pentru care conta numai să ne meargă bine ca individ și nu ne interesa de ce se întâmplă în jurul nostru. Nu-i așa că, nu interesa pe nimeni cine fura, cât fura și ce se întâmplă cu țara, atâta timp cât aveam burțile pline? 

Puterea e vinovată, ar afirma unii. Puterea a făcut ce a știut mai bine și ce a învățat în timpul comunismului. Au manipulat populația și au furat cât au putut pentru a le merge lor bine, indiferenți față de restul. Noi am fost doar complici și acum plătim factura. Noi suntem singurii vinovați pentru haznaua socială în care ne scăldăm. Pentru că am preferat să fim ignoranți și am uitat prin ce am trecut. Și văd că nimeni nu vrea să accepte realitatea, nimeni nu vrea să accepte responsabilitatea, tot aruncăm vina de la unul la altul: puterea, parlamentarii, guvernul, presa, mogulii, bugetarii, pensionarii, privatul, Europa, americanii, FMI sau cine se mai nimerește. Nu noi suntem de vină, altcineva. O mentalitate pe care nu vrem să ne-o schimbăm nici când falimentul național bate la ușă. Ce așteptăm ? Să ajungem în situația  Argentinei ca să ne trezim?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter