Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

România, încotro ?

Acum ceva vreme, la o discuție banală cu prietenii, afirmam, că vom ajunge în situația Greciei iar, cei de la putere, neștiind pe unde să scoată camașa vor băga taxe și impozite în plus sau cine știe ce alte tăieri vor face. La vremea aceea nimeni nu m-a crezut, dar în prezent la cum evoluează lucrurile s-ar putea să-mi dea dreptate.

Totuși, mă uit în jur iar ceea ce mi se pare paradoxal este faptul, că multă lume din țara aceasta este încă în negare și nu realizează niște chestii simple și elementare. Adevărul. Pur și simplu, nu mai sunt bani, sacul a ajuns la fund, nu mai avem de la cine să luăm și nimeni nu ne mai trece pe caietul de datorii, pentru că știe că suntem rău platnici. Sacul s-a golit și nu mai are cine să-l umple. Punct.

A fost bine până acum, am furat cât am putut, unii de la alții, am consumat în prostie și în neștire, precum copiii scăpați în raionul de dulcuri, am avut pretenții și prețuri umflate artificial, doar ca să ascundem realitatea, ne-am îmbătat cu apă rece că avem o economie funcțională, însă toate astea sunt acum, kaput. Trebuie să plătim și să ne gândim la viitor. Nu va fi simplu dar, dacă protestăm aiurea sau plângem în pumni nu schimbăm nimic. Să încercăm să venim soluții, idei, acțiuni concrete. Să facem ceva.

Cred că deja aud voci care zic, politicienii și toți parveniții sunt de vină că fură, că fac, că dreg. Sistemul e corupt și ineficient. Este adevărat. Acum ce propuneți? Haideți să-i vânam, să-i prindem și să-i spânzurăm în pădure. Apoi ce facem? Careva? Idei, soluții.

E mai simplu să arunci vina pe altul și să protestezi aiurea. Vă aduceți aminte de vorba aceea „Cum-ți așterni, așa te culci”? Din propria vină am ajuns în această situație, că refuzam să acceptăm realitatea, sau pur și simplu nu ne interesa viitorul, trăiam doar în prezent și visam că cineva tot va avea grijă de noi mai departe. Gândiți-vă, că lucrurile astea nu sau întâmplat peste noapte, nimeni nu s-a trezit de dimineață și a văzut, că de azi e criză. Dar noi am contiunat să negăm.Trebuie să ne asumăm vina și să încercăm să facem ceva.

Dar până la urmă, parcă e mai simplu să stai degeaba și să critici sau să-ți plângi de milă, decât să muncești. Căci până la urmă la asta se rezumă. La muncă. Iar, dacă tot am ajuns aici, câti sunt de părere că la noi în țară este o mână de lucru competentă și de valoare. Mâna sus!

Cineva? Acolo în spate, se aude? Nimeni? Așa credeam și eu. Și acum ne lovim de altă problemă a acestei țări, ipocrizia. Suntem o nație crescută și educată să fie ipocrită, să ne ascundem. Nimeni nu acceptă realitatea că, nu muncim mai deloc în țara aceasta și nici nu suntem competenți. Să recunoaștem că, toți visăm la salarii cât mai mari și muncă cât mai puțină. Toți așteaptăm să se facă ora de plecare și să rupă ușa. Toți visăm să pierdem timpul aiurea și să fim plătiți pentru asta. Totuși să lăsăm ipocrizia la o parte și afirmațiile de genul că muncim pe brânci și producem, facem, dregem și să încercăm să fim sinceri cu noi.

Să nu ne mai ascundem. Câți dintre voi, realizează cât de eficient prestează și câte ore pierd degeaba, corelat cu salariu lor? Câți dintre voi realizează, că munca care o prestează nu valorează pe cât sunt plătiți? Câti dintre voi realizează că au consumat mai mult decât și-au permis și acum vine banca peste ei și trebuie să plătească? Câți dintre voi sunt mulțumiți cu locul de muncă și încearcă să fie mai productivi? Câți dintre voi sunt nemulțumiți și încearcă pe toate căile să fenteze muncă și să producă pierderi decât să plece sau să fie mai productivi?

Și ajungem invevitabil la bugetari. Câți dintre voi se regăsesc în întrebările de mai sus? Și câți dintre voi aveți răspuns la ele? Sau măcar recunoșteți, că situația este una neagră. Trebuie să vedem adevărul, suntem prea mulți pentru ca statul să ne întrețină pe toți, să încercăm să fim realiști. Înțeleg, nu este un sistem corect și egal cu toți. Aștia suntem și cu aștia defilăm. Dacă plângem în pumni și blocăm strada schimbăm ceva? Nu prea cred.

Trebuie să înțelegem că economia noastră este în comă și doar câteva aparate o mai țin în viață. Și alea cam ruginite Și aparatele alea nu vor mai merge la nesfârșit. Dar înțelege cineva, treaba aceasta. Pe unii sincer, îi înțeleg că n-au studii economice și nici un mare nivel de cultură, dar pe restul, nu pot să-i iert pentru că rămân la convingerea că statul trebuie să implice în treburile economiei, că statul trebuie să facă tot pentru a funcționa economia.

Da, este adevărat într-o economie de tip socialist. Dar acum ne vrem în capitalism, dar nu vrem să ne schimbăm mentalitatea, nu-i așa? De ce am face noi așa ceva?

Din nou, mă gândesc că se vor găsi unii care să zică, că vorbesc prostii și aberez aiurea. Înainte de asta, vă rog să faceți un tur de țară și să-mi spuneți,  cât pământ stă ne lucrat sau că încă scoatem cartofii din pământ, cu unghiile. Faceți un tur de hypermarket-uri și arătați ceva ce nu importăm. Am ajuns să importăm tot de la plasme și frigidere, la roșii și creioane. Producția noastră internă este egală cu zero. Mai faceți un tur de țară și să-mi spuneți dacă sunteți mulțumiți de munca și serviciile oferite de români. Haide, nu vă sfiiți.

Toți admirăm America și Statele Europene, pentru că se descurcă. Dar mai puneți mâna pe o carte de istorie și citiți. Nemții și-au revenit după 2 războaie mondiale și o țară distrusă de 2 ori și vedeți ce bine le merge și n-au stat să se plângă să vină aliații să le refacă țara. Au venit, ce e drept, dar au pus și ăia osul la muncă. Yankeii de peste ocean, au vărsat niște baloți cu ceai, în port la Boston și iată ce bine le merge în prezent. Iar acum dacă au nevoie de ceva, se duc peste alții și își iau ce au nevoie și în plus, le bagă și produsele lor pe gât. M-aș mai gândi și la alte exemple, dar am scris cam mult și se face târziu. Mai bine concluzionăm.

Să fim realiști  Trebuie să privim hăul din față, spre care ne îndreptăm și să realizăm că nu-l putem evita decât dacă facem ceva. Sistemul este așa cum este, corupt, mincinos, hoț și altele dar, să încercăm măcar noi să fim corecți, cinstiți și onorabili. Ghandi zicea, „ Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în alții”. Dacă noi am încerca să ne schimbăm cât de cât, sita va cerne. Știți cum se zice „Karma is a bitch”. Și fiecare își va primi ceea ce merită. Să înțeleg odată, că dacă facem grevă și protestăm nu ajungem nicăieri, să punem osul la muncă și să venim cu idei și soluții. Gata cu milogitul și cerșeala. Ajunge. 

2 comentarii:

dyutzza spunea...

Vorba aia: muncim pentru ziua de maine, dupa ce ne-am nascut datori pentru ziua de ieri. Vrem baaani baani baaaani ca sa stim ca avem acum. Nu muncim pentru o pasiune, nu ne relaxam. Consumam prostia in prostie. Nu vad nicio solutie si asta ma cam sperie.

Anonim spunea...

Pur si simplu nu pot sa-i inteleg pe cei care asteapta ca totul sa le cada din cer.Muncitorii vor salarii pe gratis,elevii vor note fara sa invete(unii;am colegi destui care gandesc asa).Nu stiu ce se va intampla,Doamne,cu tara asta.

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter