Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

Aviația română la ora F-16

Am si eu o mică nelămurire. Dacă ne-am hotărât să ne modernizăm armata și să cumpărăm avioane, de la americani, de ce naiba a trebuit să dureze atât? Facem abstracție de faptul, că e criză și problemele bugetare și sociale sunt la ordinea zilei, nu acest aspect mă interesează. Mă interesează, de ce a trebuit să plantăm în pământ atâtea Mig-uri 21 și să băgăm în morminte atât de mulți piloți tineri ca să ne dăm seama că chestiile alea nu mai zboară decât în documentarele istorice.

Mig 21, indiferent de toate îmbunătățirile făcute și de toți banii băgați, este un avion depășit. Trebuia schimbat, de cel puțin 10 ani. Plus că, într-un caz real de luptă cu un avion modern sau cel puțin o generație mai nouă, este precum, o luptă dintre o praștie și o pușcă. Acum sincer vorbind, pică un avion, pică două, trei, ai deja câțiva piloți morți, începi să te gândești că ceva e înneregulă cu ele. Până la urmă este o chestie simplă, pe care din câte știu eu, o înveți dealungul vieții, se numește „uzură fizică” și „uzură morală”. Bine, două chestii...


Și ce este trist, este că acest aspect este prezent peste tot în armata, aviația și marina romană. Echipamente și vehicule vechi și ieșite din uz care nu mai fac față cerințelor actuale și care duc la rănirea și moartea unor oameni. Oameni care nu vor decât să-și facă datoria față de țară și sunt buni patroți, dar n-au cu ce.

Și pentru cei care zic, că le-am luat F-16 -urile astea la mâna a două, că sunt uzate, că asta sau pe dincolo... Aveți și voi dreptate acolo, dar de precizat că un F-16 ( chiar eu un avion bun, și amercianii îl mai au în serviciu activ până în 2025) nu este un Mig-21 care trebuia pus de mult în muzeu, nu să fie folosit ca să-și frângă aripile tinerii noștri piloți.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter