Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

Babel

Aţi observat, cum majoritatea străinilor care vin la noi în ţară, mai ales cei din est( cei din vest  ştiu engleza, unii chiar mai bine decât tine), nu ştiu nici un cuvânt în limba română şi acest lucru nu ar fi ceva grav, dar nici măcar limba engleză nu o ştiu, sau cel puţin câteva cuvinte acolo, să poarte o conversaţie simplă, cât de cât. Adică, este prea mult să ştii o limbă de circulaţie internaţională? Este atât de dificil?

Şi cum spuneam, cel mai mult  întâlneşti această treabă la majoritatea străinilor veniţi din est, primii pe listă, arabii şi turcii, care nu ştiu o boabă de limbă engleză, limba română nu mai zic. Moldovenii care sincer, pe mine mă cam oftică, că sunt români şi nu vor să ştie de limba lor maternă şi vorbesc ori rusă, ori o română foarte pocită. Ruşii, ucrainienii şi bulgarii, aştia parcă mai bălmăjesc, cum zicea un prieten, un pic de "lake english" şi cât de cât, mai înţelegi ceva, dar majoritatea sunt praf. Chinezii, aceştia din urmă, unii dintre ei mai ştiu câteva cuvinte pocite în română, un pic de engleză şi per ansamblu parcă îţi dai seama ce vor să zică, iar cei care nu ştiu nici engleză, nici română sunt întotdeauna însoţiţi de cei de mai sus. Măcar atât. Aceştia ar fi cam majoritatea străinilor pe care i-am întâlnit şi cu care m-am chinuit să port o conversaţie normală. Alţii pe care i-am mai întâlnit şi la fel mă chinuiam să port o conversaţie de 3 fraze, ar mai fi: greci, polonezi, unguri( de care nu zic nimic că după aceea apar alte reacţii). Iar cu restul te descurci ,tu ştii limba engleză, ei ştiu limba engleză şi totul se rezolvă.

Engleza este o limbă de circulaţie internaţională, este imperativ să o ştii, măcar la nivel de conversaţie uzuală şi comună, ca să poţi să te descurci oriunde te-ai duce, şi orice ai face, de aceea i se zice de circulaţie internaţională. Şi acum să zic câteva cuvinte despre extrema cealaltă când străinul ştie să vorbească în engleză, vrea să poarte o conversaţie şi dă peste românii noştri care nici măcar limba proprie nu ştiu să o vorbească corect, dar să mai ştie o limbă internaţională. Lucruri sfinte pentru ei. Şi am văzut destui în această situaţie, şi încă mai văd.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter