Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

Spirit naţional şi patriotic....unde?

Citeam mai devreme acest articol în presa online, şi am ajuns să mă întreb oare mai există ceva raţiune şi spirit naţional în această ţară? Oare am ajuns în aşa hal, încât să ne vindem valorile naţionale şi deminatatea ca ţară, pentru 2 - 3 lei amărâţi şi un zâmbet că vine nenea străinul şi investeşte la noi în ogradă. Pur şi simpu, sunt scârbit, am ajuns în ultimul hal. Acela este un monument istoric, iar dacă nu mă înşel, acela este monumentul dedicat pompierilor care au luptat la Dealul Spirii împotriva trupelor turce. Cu toate că erau depăşiţi numeric, au luptat eroic pentru libertatea capitalei, nu au făcut un pas înapoi. E un monument pentru a onora gloria celor care au luptat şi au murit pentru ţară.

Şi noi ce facem, ne trimitem eroii la groapa de gunoi a istoriei, îl împodobim frumos şi îl facem material publicitar suport pentru o marcă de consum. Un kitch de prost gust, inestetic, imens, pus drept în buricul târgului, exact cum ne place să fie şi cum suntem noi obişnuţi. Ce naiba, promovăm valori naţionale. Manele, sclipici şi cocalarism.

Bun, să trecem peste partea impulsivă şi să analizăm raţional. Înţeleg că vine o firmă de renume la noi în ţară, înţeleg că ne bucurăm, că îi pasă cuiva de praful şi molozul autohton şi vine să investească aici, înţeleg că e o marcă de lux prin care snobii de la noi din ţară, pot şi mai mult să-şi etaleze stilul, dar până la un anumit punct. Vrei să-ţi faci reclamă, fă-o dracului în mijlocul intresecţiei la Unirii, de exemplu, dar nu o face pe un monument istoric care ne mai aduce aminte, că au fost români care au luptat pentru un ideal şi pentru un sentiment patriotic, în ţara aceasta.
Nu o face,  pe un monument care face parte din Patrimoniul de Stat. Noi aşa facem de la 90 încoace, ne dăm peste cap pentru primul străin care vine cu promisiuni şi bani la noi în ţară. Sentimentul naţional şi patriotismul nu mai există pentru unii oamenii de mult timp şi tot ce mai contează este să transforme şi piatra seacă în bani. Cu valori și principii în țara asta mori de foame.

Așa că, propun următoarele: să ne dăm toate monumentele pe care le mai avem prin capitală şi prin ţară în scopuri publicitare, să punem la Leul un banner cu McDonalds sau KFC, la Univeristate pe Mihai Viteazul în transformăm în căluţul Ferarri că tot au venit şi ei pe tărâm balcanic, respectiv personalităţile Kogalniceanu via Rosseti găsim noi ce să le facem poate nişte reclame la Şvarovski, Dolce and Garbanna sau Cristian Dihor şi aşa mai departe... a şi era să uit, dărâmam toate catedralele, bisericile, mănăstirile şi să contruim clădiri de birouri şi în parcuri să ridicăm complexe rezidenţiale sau cartiere de vile. Că este foame de bani, frate!Bravo, aleşi ai poporului, aţi arătat un mare sentiment patriotic. Mă întreb cu ce sau cu cât, v-au vrăjit de le-aţi dat autorizaţie, să ridice acolo abominaţia aceea. Chiar sunt curios. Dar totuși, nu știu de ce tot sper, că cineva din acele minți „luminate” ale conducerii s-a opus acestei inițiative. Probabil sunt un idealist, fără leac.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter