Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

Religia la timpul modern

În legătura cu acest articol din EVZ şi altul( pe care nu-l mai găsesc) din România Liberă, pe care le-am citit la data respectivă dar am ezitat să scriu pe marginea lor din diferite motive: lipsă de timp, ocupat cu munca sau doar simplă lene, dar am decis să scriu azi.
Prima mea reacţie care am avut-o la acel moment a fost să-mi aduc aminte de acea replică celebră din  Milionari de week-end, faza cu poliţistul de la secţie " Dacă staţi degeaba începeţi să inventaţi idei". A doua reacţia nu a mai fost aşa de comică, a fost una tristă şi indignată la idea, că Biserica Română pune la cale un regim totalitarist, bazat pe o religie fundamentalistă în care, ei vor fi singurul adevăr şi restul consideraţi eretici. Parcă aduce un pic a Inchiziţia Evului Mediu.

Nu consider că este normal, ca într-o ţară care se vrea civilizată, educată, tolerantă, prosperă, să te apuci să scoţi astfel de jene, cu scopul de a îndoctrina copii de la vârste, când încă nu au conştiinţă de sine şi de lumea din jur. Căci, până la urmă religia din şcolile de azi a trecut de la materie de studiu la îndoctrinare pură. Altfel nu poate fi numită. Şi să nu mai vorbim că religia şi biserica devin o afacere, şi ţoţi cred că ştim despre ce vorbesc, nu mai este nevoie să dau exemple şi să arăt cu degetul. Ce vor, sau ce urmăresc transformând creştinismul într-o religie fundamentalistă?

Şi o altă întrebare. De ce religia a devenit o materie obligatorie? De când religia creştin-ortodox este singura, vârâtă cu forţa în minţile copiilor? Unde este liberul arbitru, alegerea, voinţa individuală. De ce? Natura umană simte, să creadă în ceva, să da un sens lucrurilor care nu le poate controla şi înţelege, să considere o existenţă dincolo de lumea fizică şi atunci nu este normal ca fiecare să aibă dreptul de a alege, în ce direcţie se duc, fără teama de a fi stigmatizaţi şi consideraţi eretici. 

Căci până la urmă, acesta este adevărul, toţi ceilalţi care sunt de altă relgie sunt priviţi ca nişte pariah la noi în ţară. Totul din cauza unor oameni care consideră, că trebuie să controleze voinţa altor oameni. O Inchiziţie modernă. Frumos, şi dacă ar fi să analizăm mai bine, ce armă mai bună există decât credinţa? Să privim prezentul, să privim Jihadul islamic şi credinţa extremistă, să privim spre trecut, la Inchiziţie şi cruciadele Evului Mediu.

Uneori mă simt aiurea privind cum, zi de zi noi ca naţiune involuăm. Religia e un lucru liber la alegere, ea nu poate fi introdusă cu forţa, pentru aşa se crede de cuviinţă. Noi suntem creştini, pentru că vrem, mergem la biserică pentru că vrem, sărbătorim zilele religoase pentru că vrem, ne educăm copii în acestă religie pentru că vrem. Nu de altceva. Dar de ce mă tem, este faptul că dacă nu se iau măsuri inteligente şi judecate, generaţia viitoare va urma această religie pentru că aşa scrie,pentru că acela va fi singurul adevăr.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter