Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

In line

Nu ştiu dacă aţi observat, dar românul este crescut şi obişnuit cu statul la coadă. Un reflex condiţionat din timpul, când era forţat să stea la o coadă pentru a supravieţui. Şi de atunci până în momentul de faţă, românul s-a învăţat cu statul la coadă.

Şi atunci când  stă la o coadă, o face cu stil. Căci, este un stil perfecţionat de-alungul timpului. Pe mine, în principal la românii care stau la coadă, mă enervează trei lucruri, trei lucruri simple pe care majoritatea le fac şi mă irită la culme. În primul rând, acest reflex pavlovian de stat la coadă, oriunde, oricând la orice oră.  Cum sunt cei care fac coadă în faţa băncii de la ora 8, când băncile deschid la ora 9 sau 9 30 sau cum sunt cei care se strâng în faţa tutror agenţiilor statului: gaze, apă, curent, cablu, etc şi fac cozi imense, cu 1 oră sau 2 înainte de deschidere. Oriunde la noi în ţara, dacă s-ar aşeza doi sau trei oameni într-un rând, imediat s-ar mai strânge încă 10-20. Că aşa ne-am învăţat.

Un alt lucru care mă deranjează este faptul că, la o coadă niciodată n-ai loc. Toţi se înghesuie şi simţi respiraţia celui din spate. Indiferent că stai la un ghişeu la bancă, la Romtelecom, la Mac( a se citi McDonalds), la taraba la cartofi, oriunde. Oameni buni, orice om are un spaţiu personal de minim 30 de cm. Învăţaţi naibii să-l respecţaţi. Nu trebui să te bagi în sufletul meu ca să stai la o coadă, doar mă enervezi. Şi aţi observat că atunci când îţi termini treaba nu ai loc să treci, trebuie să-ţi faci loc cu coate, cu genunchi, cu kalaşnikovul, cu ce se nimereşte, numai ca să treci.

Şi un ultim lucru care este legat de cel precedent este că niciodată n-o să vezi la români o coadă în linie dreaptă. De fapt a vorbit până acum de coadă cam impropriu, când de fapt termenul general ar fi îmbulzeală. La noi o coadă se defineşte printr-o grămadă de oameni care stau din toate direcţiile spre un punct central, în orice aranjare numai  linie dreaptă nu.

E chiar aşa de ciudat să cer un pic de civilizaţie şi bun simţ? Este?

1 comentarii:

Chip spunea...

Aici ai dreptate ...

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter