Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

Unde s-a pierdut educaţia...

Articol de ora 2.00 noaptea. Aşa se întămplă întotdeauna când stai în pat încercând să adormi, te lovesc tot felul de idei şi gânduri care a doua zi, când te trezeşti le uiţi. Un astfel de gând m-a lovit şi pe mine. Încercam să adorm, mă gândeam la tot felul, dar m-am oprit la o întrebare la care încerc să fac referire prin ce scriu acum. Ce s-a întâmplat cu educaţia care am primit-o noi când eram copii ? Unde s-a pierdut?

Nu sunt singurul care priveşte generaţiile care vin în urma noastră şi este uimit de ce observă. De halul în care este educată şi felul în care se comportă tânăra generaţie. Probabil nu sunt destul de trecut prin viaţă să afirm aceste lucruri, probabil, dar eu aşa consider. Şi ca să pot sublinia esenţialul afirm că marea majoritate a tineretului de azi este "fucked up". Şi cred că înţelegeţi ceea ce vreau să zic. Dar de ce am ajuns în acestă situaţie. În ce parte a evoluţiei noastre ca societate s-a pierdut sau s-a denaturat educaţia copiilor. De ce a fost reprimată? Care a fost cauza?

Cauza este, lipsa de interes a părinţilor în educarea propriilor copii. Părinţi pe care nu-i interesează sorta propriilor copii. Dar nu vor să recunoască, lumea s-a obinuşit să caute motive să arunce vina pe orice, pe televizor, pe internet, pe media, pe societate, pe orice, nu mai să nu recunoască că vina este a lor, vina este a părinţilor care nu ştiu sau nu îşi dau interesul, în educarea copiilor. Şi aceasta este adevărul esenţial, deoarece ce deprinzi din mediul familial, le ai ca bază generală pentru tot ce vei face în cursul vieţii. E o iluzie că ne schimbăm odată cu trecerea vârstei, nu ne schimbăm, ne adaptăm şi realizăm lucrurile la un alt nivel, dar baza rămâne aceeaşi. Baza pe care clădim trăsăturile caracteristice ale personalităţii.

E uşor să dai vina pe orice altceva decât să recunoşti că tu eşti cauza şi ai greşit. E uşor să zici, „eu le-am dat educaţie dar mediul a fost de vină”. Este mult mai simplu. Mediul singur nu este de vină, căci aceleaşi lucruri care le vede, le observă şi le analizează în jurul său unul de 10 ani, le vede şi cel de 15, 18 şi 20 de ani. Doar că, aici e vorba de percepţie, la diferite vârste lucrurile sunt percepute diferit. De aceea rolul părintelui este acela de a corecta sau ajuta aceea percepţie, să nu fie denaturată şi trebuie să te asiguri că copilul tău percepe lucrurile aşa cum ar trebui.

Dar în ziua de azi acest lucru nu mai contează, când de fapt este cel mai important lucru în evoluţia unui om. Toţi îşi răsfaţă copiii şi le oferă totul pe tavă, fiecare părinte se chinuie să ofere copiilor lor ce ei n-au avut, ceva la care n-au putut să se bucure, şi e un lucru bun, şi eu la rândul meu voi face acelaşi lucru, dar mulţi omit cel mai important aspect educaţia. De ce? Este chiar aşa de greu. Orice este posibil dacă există voinţă şi aici nu este vorba dacă vreau sau nu vreau, este ceva imperativ. E un factor decisiv, o variabilă importantă care nu trebuie omisă. Trebuie să fie gândit în perspectivă, felul cum îţi educi copilul va avea un impact major în dezvoltarea sa ca adult. Şi la rândul său, va duce aceeaşi lipsă de interes şi omitere mai departe.

Nu zic acum că eu şi generaţia mea eram cei mai educaţi şi docili copii sau adolescenţi. Nu afirm acest lucru, afirm faptul că eram cu mult mai bine educaţi decât cei din prezent. Părinţii noştrii ne-au transmis un set de valori morale şi principii pe care acum, cu rar îl mai observ. Poate vremurile s-au schimbat dar, lucrurile tot la fel au rămas. Cum se spune " cei şapte ani de acasă" a devenit o chestie de legendă, un lucru nostalgic care este aproape inexistent la tineretul actual.

Despre şcoală, ce pot spune, cu toţii cred că am văzut, tot felul de clipuri despre cum se comportă tinerii de azi în şcoli. Şi cine este vinovatul ?  Părintele logic. Profesorul n-are nici o treabă, are şi el problemele lui, salariu, taxe, credite, datorii, numai de educaţia unor puşti teribilişti nu-i mai arde. Părinţii sunt responsabili de comportamentul copiilor în toate aspectele. Nu există alţi vinovaţi. Tu ca părinte trebuie să observi ce vede copilul tău la televizor şi cum interpretează, trbuie să observi ce face copilul tău pe internet şi felul cum se comportă în societate. Ca părinte trebuie să te ocupi de propriul tău copil. Educaţie severă, moderată sau lasă-l de capul său. Tu decizi, dar trebue ţinut minte că tu vei singurul suporta consecinţele, şi nimeni nu va fi de vină decât tu ca părinte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter