Panzer's Blog

Just the usual nobody... and sometimes a blogger...

Românii şi calculatorul...

O problemă generală. Căci de câţiva ani încoace, dau peste tot felul de oameni: prieteni, colegi de muncă, vecini care nu au nici cele mai elementare noţiuni când vine vorba de ce înseamnă calculator: sistem de operare, programe şi alte chestii care reprezintă minimul. În schimb la ce se pricep cel mai bine? La stat pe net, stat pe Yahoo Messenger, mai conectat din când în când pe DC sau torrente. Şi dacă prin "intervenţie divină" ceva nu mai merge corect sau apare vreo eroare, calculatorul devine subit, scrierile cueniforme din Sumer, indescifrabile. Şi atunci apelează la persoane ca mine, care se pricep cât de cât la aşa ceva. Eu unul nu mă laud că sunt super hacker sau mare hardware-software profesionist, ştiu destul cât să mă descurc şi ştiu cât să descurc pe alţii.

Căci principalele probleme peste care dau, sunt: erori de drivere, erori de programe, erori cauzate de useri( că ei se pricep şi umblă aiurea, şterg ceva sau dau o comandă şi primesc înapoi o eroare frumoasă), viruşi care intră pe internet, pentru ca unii n-au auzi de antivirus şi firewall şi atunci sunt sunat. „nu mai merge calculatorul”. Mă deranjează această treabă, în sensul că în majoritatea cazurilor ştiu la ce să ma aştept, la lucruri banale care nu cer cine ştie ce cunoştinţe ca să le repari. De câteva ori, mi s-a întâmplat să am probleme reale care au necesitat să mă ocup serios şi să cer sfaturi şi opinii de la alţii. Cea mai recentă a fost a unui vecin care avea o problemă cu restartarea calculatorului care putea fii de la: sursă, hdd sau OS. În rest numai probleme minore. ”nu-mi mai merge mess-ul”, „nu ştiu cum să downloadez de pe DC”, „se blochează winamp-ul”, „nu merge să văd filme pe calculator”, „mă scoate din joc” şi lista poate continua.

Dar ce să faci, e mai comod să chemi pe altul care se pricepe decât să înveţi tu ce şi cum. Mie unul îmi convine şi nu-mi convine. Îmi convine că nu o fac degeaba( munca patriotică nu mai rentează), şi nu-mi convine că sunt căutat pentru cele mai banale lucruri. Acesta este adevărul. Românii, chiar dacă stau pe internet o grămadă de timp, nu ştiu cele mai elementare lucruri privind calculatorul. Care până la urmă, este doar o maşină care face ce instrucţiuni îi dai, nu face ea de capul ei.

Pe acest lucru se axează şi marile firme de calculatoare şi hypermarketurile. Că utilizatorii normali, nu știu în general cu ce se mănâncă un PC. De aceea văd reclame de genul: Super ofertă Calculator Pentium 4 , CoreDuo, 1 giga de ram ddr2 cu hardisk de 200 de giga, placă video de 256 de Mb ram la incredibilul preţ suprainflaţionist. Dar unde e fsb-ul procesorului, frecvența, ce placă de bază are, ce frecvenţă are ramul, ce tip este hardiskul, ce tip de placă video este şi frecvenţa ramului şi alte lucruri care sunt omise. Şi dacă te duci şi iei componentele la puricat valorează cam jumătate sau 3/4 din preţul real. Dar pentru oameni aceste lucruri sunt sfinte, la care doar noi preoţii şi shamanii ne pricepem. Dar nu este aşa, ne pricepem pentru că ne-a plăcut, ne-am interesat, am citit, am învăţat, am asimilat, am folosit proceduri care în perioada Renascentistă, experiment şi observaţie, trial-and-error şi încă nu am învăţat tot. Nimeni nu se naşte învăţat, trebuie doar voinţă. Dar comoditate e o monedă mai bună, cumperi sisteme deja pregătite, care costă destul de mult şi performanţe modeste, decât să stai să cauţi componente care crezi că sunt ceea ce îţi trebuie.

Şi lăsăm partea hardware, noţiuni elementare ca instalarea unui sistem de operare, a driverelor necesare, un antivirus şi un firewall sunt imperative. Nu este mare inginerie,  „da de ce să mă chinui eu când vine ală şi face tot„. Și este și o parte frumoasă că până la urmă dacă vrei, poţi face ce vrei cu calculatorul altuia, poţi să te distrezi cu biosul, să-i faci bad-uri pe hard disk, să-i bagi bombe logice sau alte vietăţi. Asta dacă ai o minte diabolică.

Dar nu-i nimic. în România vor exista destui care vor arunca bani în stânga şi dreapta pentru că sunt prea comozi să înveţe să folosescă un banal PC. Aceasta este realitatea şi persoane ca mine vor fi gata şi pregătiţi să le luăm banii.

3 comentarii:

Barbosu Eugen spunea...

ii bine ca mai ai nerv pt. asa ceva
eu pot sa spun ca ma pricep binisor la PC-uri si am talentul ca prind foarte repede (am invatat limbajul de asamblare prin '95, cam asa, in cateva zile), dezavantajul e ca uit foarte repede ce invat
nu am trecut testul hackerilor ala vechi dar probabil si pt. ca pe atuncea nu aveam experienta cu retelele, nici acum nu l-as trece probabil, insa in decursul anilor am instalat OS-uri ca Windows NT, Netware, OS/2, Linuxuri, (pe vremea cand venea pe discheta si toate comenzile le scriai in consola), m-am jucat cu Pascal-ul si C-ul, am scris ceva program de resetare a BIOS-ului la un moment dat- prin trimiterea unor simple date spre porturile 70h si 71h parca, nu mai retin exact adresele(la scoala profesorii bagau parola sa nu poti folosi dischetele, le-am aratat eu lor parole, hehe)cat si ceva programe de rescriere a tabelei de alocare a fisierelor (ca sa pot ascunde datele mele in sectoare declarate BAD--ce date, Doom2-ul tata, ca eu tot il copiam si profesorii tot mi-l stergeau dp hard), am scris la un moment dat structura unui virus care sa infecteze fisierele de tip exe, insa m-am oprit acolo ca aveam prea mult cod de scris si m-a "lovit" lenea, foloseam cu dezinvoltura programul debug, etc

faza comica a venit acum 2 ani cand mi s-a defectat ceva la sunet la un PC (ceva probleme cu driverii, parca) si angajatul meu a chemat un amic junior de-al lui sa repare sistemul, ala nici una nici alta mi s-a prezentat ca el ii "expertul" in calculatoare si dupa aia solutia adoptata de el a fost reinstalarea intregului sistemul de operare
eu l-am lasat in pace pentru ca efectiv mi-a fost greata sa ma ocup de PC, la fel cum nu mai ai chef de inca o felie de carne dupa ce ai mancat un pui intreg (lol) dar m-a amuzat teribil fata serioasa a juniorului, de "cunoscator" intr-ale calculatoarelor, hacker adevarat baiatul, ce mai!
ii plin de hackeri in tara asta, mai ales aia care se lauda cu asta poti fi sigur ca sunt..hackeri :))

Anonim spunea...

da sa imi dau si eu o parere banala, eu am laptop de 1 an jumatate si nu ma laud cu ce lucruri stiu dar am un vecin care are calculator de 4 luni si o data la 2 saptamanii ma cheama la el ca numerge calculatorul, insa de fiecare data cand merg la el aceasi problema sistemu de operare(windows) si de fiecare data cand ma chema reinstalam windows xp, ei la un momentdat tot ma stresa cu mesaje ca" nu merge calculatoru ajutama" m-am dus eu cu windows 7 si am reinstalat windows 7 si cu ala nu mai are probleme cam de 3-4 saptamanii nu am mai mers pe la el dar cum spunea si topicul uni oamenii stiu numai sa stea pe net dar nu stiu ce este ala sistem de operare, software-hardwer. etc. bafta in continuare la luat bani! apropo eu la o faza de asta cu reinstalat windowsu iau 20-30lei daca este problema super grava si nu stiu eu so revolz am un prieten care este super specialist in calculatoare si lucreaza la o firma de reparat calculatoare, deci daca nu stiu problema sa o rezolv il sun imi spune cum sa o rezolv, o rezov..........ii iau lu ala 100-200 lei ca vezi doamne m-am chinuit:)) si mai cunosc pe cineva care ma cheama pe la el cu diferite probleme:))

Anonim spunea...

This post is priceless. When can I find out more?
Also visit my web blog - external link

Trimiteți un comentariu

Stuff

 Online Users

Web Analytics Made Easy - StatCounter